Usklađivanje poslovnog i obiteljskog života važan je čimbenik koji utječe na model obitelji koji preferiraju zaposleni roditelji u RH. Dvohraniteljski model obitelji danas je norma u većini razvijenih zemalja. Roditelji se suočavaju s poteškoćama pri usklađivanju obiteljskih obaveza i plaćenog rada obzirom da im se ne omogućava istovremeno roditeljstvo i sudjelovanje na tržištu rada.

Jedan od izazova vezanih uz usklađivanje poslovnih i obiteljskih obveza roditelja je nedostupnost ili nepriuštivost usluga u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, a koji ima 3 važne funkcije:

  • osigurava uvjete za optimalan djetetov razvoj,
  • pomaže roditeljima u brizi za sigurnost i odgoj djeteta,
  • dopunjava obiteljski odgoj

 

Na razini Republike Hrvatske, vrtiće dominantno pohađaju djeca zaposlenih roditelja čiji se udio povećao sa 76% u 2005. na 82,7 % u 2016. godini. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (12/2020) na razini Primorsko-goranske županije u ukupnome broju nezaposlenih (9 685) žene čine 55% (5 360 osobe). Postojanje priuštivih i kvalitetnih jaslica i vrtića preduvjet je za sudjelovanje roditelja na tržištu rada odnosno za usklađivanje poslovnog i privatnog života obitelji, što predstavlja okosnicu egzistencijalne problematike. Njihov nedostatak posebice pogađa žene što su potvrdile i analize na hrvatskim podacima koje jasno pokazuju snažnu vezu između stopa zaposlenosti žena i obuhvaćenosti djece predškolskim programima

Prepoznavši ove potrebe, dječji vrtić Planet mašte prijavio je projekt „Može i drugačije u produljenom radnom vremenu u Planetu mašte!“ na javni poziv „Nastavak unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“ (UP.02.2.2.16) iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Odlukom Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Upravljačko tijelo Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“, donijelo je 10. prosinca 2021. odluku kojom je utvrđeno da je projektu dodijeljeno 1.861.351,09 kuna uz 100% sufinanciranje Europske unije te je dana 18.1.2022. potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Dječji vrtić Planet Mašte EU projektom želi doprinijeti usklađivanju poslovnog i obiteljskog života obitelji pružanjem usluge produljenog radnog vremena (17:00 – 21:00 h) za minimalno 31 uzdržavanog člana obitelji, unaprijediti vlastite usluge uključivanjem ciljne skupine u programe ranog i predškolskog odgoja (informatički program, program ranog učenja engleskog jezika) te sportske aktivnosti. Dodanu vrijednost ovog projekta čine i nova zapošljavanja kao i stručne edukacije djelatnika odgovornih za provedbu predviđenih projektnih aktivnosti – 4 odgojitelja, 7 stručnih suradnika te 3 stručna radnika kroz 20 mjeseci implementacije.

Ukoliko želite saznati više informacija o projektu slobodno se obratite koordinatorici projekta Sanji Mrgan Simić, mag.prim.educ. na mail euprojektplanetmaste@gmail.com.